Maak kennis met: Amsterdam Tinto

In de warme zomermaanden is Tinto de Verano, letterlijk vertaald ‘rode wijn van de zomer’, een begrip voor de inwoners van de Spaanse streek Andalusië. Toen Wiebe en Anna er op vakantie waren, wisten ze het gelijk: deze cocktail wilde ze in eigen land blijven drinken. Geïnspireerd op de Spaanse Tinto met rode wijn en bitter lemon, bedachten de ondernemers een nieuwe variant: de Amsterdam Tinto.

Een gat in de markt, aldus Wiebe. “Als je in Nederland iets wilt drinken rond de 5% alcohol, dan kom je al snel uit op iets mierzoets of het is er gewoon niet. Daarom hebben we besloten om zelf een Tinto te gaan maken.”

Omdat Anna in haar studentenjaren in de cocktail scene werkte, hebben de twee toegang tot de best cocktailshakers van de wereld. En zo komen Anna, Wiebe en een stel bevriende cocktailmakers op een avond bij elkaar om te experimenteren met verschillende smaken. 

“Terwijl mijn vrienden vroeger de hele avond Schultenbräu dronken, hield ik het bij een speciaal biertje. Het leven is te mooi om rotzooi naar binnen te gooien."


Maakproces
Wiebe: “Ons idee was om een Tinto te creëren met een verfijnde smaak en minder suiker dan het traditionele Spaanse recept. Via een vriend hoorde we goede verhalen over de rode wijnen uit de Pfalz, uit het zuiden van Duitsland. Daar zijn we toen heen gereden en met een auto vol wijnen terug gekomen.”

De siroop, waarmee de wijn wordt gemixt, laten de ondernemers maken door de mannen van Saru Soda. Zij werken uitsluitend met natuurlijke ingrediënten en biologische rietsuiker. “Investeerders snapten niet waarom we perse met biologische siroopmakers wilde werken”, vertelt Wiebe. “Ik vind het belangrijk dat iets lekker smaakt en dat het op een verantwoorde manier wordt geproduceerd. Dat heb ik altijd al gevonden. Terwijl mijn vrienden vroeger de hele avond Schultenbräu dronken, hield ik het bij een speciaal biertje. Het leven is te mooi om rotzooi naar binnen te gooien.“

Houdbaar maken en bottelen
Nadat de twee het perfecte recept hebben gevonden, begint een proces van houdbaar maken en bottelen. Omdat Wiebe en Anna geen conserveringsmiddelen willen gebruiken, komen ze via-via terecht bij een man in Duitsland met een gespecialiseerde filtermachine.

 

 

“Wij hadden de pech dat het filteren meteen tijdens de eerste batch fout ging.”





Vallen en opstaan
Helaas volgde er voor de lancering een grote domper. 18.000 flesjes bleken fout gefilterd te zijn, met als gevolgd dat de suiker en gist konden doorwerken: de flesjes stonden op knappen. Het kostte Wiebe en Anna twee maanden de tijd om alles terug te halen en te vernietigen.

Wiebe: “De kweker stelde ons gerust, zei dat ieder merk dit op een gegeven moment zou overkomen, maar dat wij de pech hadden dat het meteen in de eerste batch fout ging. Het was een super stressvolle tijd, maar achteraf wel een goede leerschool. Door alle tegenslagen hebben we opnieuw het drankje kunnen verbeteren.”

De Tinto verbeteren blijft een on-going proces, omdat wijn van nature inconstant is. Met veel liefde zetten de twee hun bedrijf voort, terwijl ze in de tussentijd nieuwe plannen en recepten smeden.

Tekst: Judith Tielemans
Foto's: Gus Drake & Daniel Wiebe

Ben je benieuwd geworden naar de smaak van Amsterdam Tinto?
Kom dan naar onze winkel en scoor het zomerse drankje van Wiebe en Anna!