Green Recycled Organics

Hoe is GRO ontstaan?

Jan Willem Bosman Jansen is de initiatiefnemer achter Green Recycled Organics. Zijn vrouw startte eind jaren ’90 een kindertehuis in Zimbabwe. De voortdurende problemen in voedselvoorziening inspireerden hen om te starten met het gebruik van restafval voor paddenstoelenteelt. Jan Willem en zijn vrouw gebruikten deze methode om de kinderen in Zimbabwe zelfvoorzienend te maken. Op basis van deze ervaringen ontstond het idee om dit initiatief voort te zetten in Nederland. Uiteindelijk richtte Jan Willem in 2011 Green Recycled Organics, bekend als GRO, op. Het doel van het bedrijf? Het grote publiek aan een meer plantaardig eetpatroon te helpen.

De oesterzwam

De oesterzwam is al duizenden jaren het voorbeeld van een circulair organisme en vormt de basis van alle producten van GRO. De paddenstoelen hergebruiken alles wat de natuur achterlaat en zijn daarmee echte grondtovenaars. Deze smaakmakers in de keuken zijn daarnaast ook nog eens rijk aan mineralen, vitaminen en vezels en calorie- en verarm.

Innovatie en duurzaamheid staan centraal bij Green Recycled Organics. Hun oesterzwammen zijn zeer smakelijk, veelzijdig en volledig circulair geteeld.

Het circulaire productieproces

Wist je dat het gehele productieproces van GRO volledig circulair is? Het begint en eindigt namelijk bij moeder aarde. Het proces begint bij koffiebonen, die door de natuur worden aangeleverd. Die koffiebonen belanden bij de Nederlandse koffieliefhebbers, die grote hoeveelheden koffiedik produceren. GRO ziet dit organische restmateriaal niet als afval, maar juist als voedingsbodem voor het telen van hun oesterzwammen en haalt die koffiedik dan ook op uit de hedendaagse Nederlandse horeca.

Zij verwerken de geteelde oesterzwammen in hun eigen producten, zoals oesterzwamburgers en ragout voor kroketten en bitterballen, maar gebruiken het ook als versproduct. De vlezige structuur van oesterzwammen is namelijk uitermate geschikt als alternatief voor vlees. GRO spoort mensen dan ook aan om minder vlees te eten. Zo hebben zij, samen met topchef Jean Beddington, de Blended Burger ontwikkeld. Deze burger bestaat voor de helft uit paddenstoelen en voor de helft uit rundvlees en kruiden, zonder verdere additieven. Zo halveert de vleesconsumptie, maar doen zij geen afbreuk aan de beleving en smaak van vlees.

De producten van GRO zijn erop gericht om de impact op het milieu te helpen verminderen. Zo wil het bedrijf haar steentje bijdragen in de samenwerking naar een betere toekomst.

Sorteren op:
Sorteren op: