Tony's Chocolonely

Hoe het begon

Het verhaal van Tony’s Chocolonely begint bij journalist Teun van de Keuken die in 2003 erachter kwam dat 2 miljoen kinderen onder illegale werkomstandigheden op cacaoplantages in West-Afrika werkten. Toen hij eenmaal wist dat er ook een bittere smaak aan deze zoete versnapering zat, gaf hij zichzelf, na het eten van een aantal chocoladerepen, aan als chocoladecrimineel om aandacht te vragen voor deze kwestie.

Tijdens het wachten op zijn uitspraak blijft hij niet stilzitten en besluit om zelf het goede voorbeeld te geven door de eerste Tony’s Chocolonely reep op de markt te brengen; melkchocolade in een alarmerende rode verpakking, Fairtrade en ‘100% slaafvrij'.

Crazy about chocolate, serious about people

Fairtrade bleek namelijk niet hetzelfde te zijn als slaafvrij, waarna deze leus werd veranderd naar ‘op weg naar 100% slaafvrije chocolade’. Tot op de dag van vandaag staat dit op de verpakking van de chocoladerepen, want er moet nog veel gebeuren voordat alle chocolade in de wereld écht slaafvrij is. De chocoladeketen is ongelijk verdeeld: waar een handvol choco giganten enorme winst maakt met chocolade, krijgt de cacaoboer een onmenselijk lage inkoopprijs voor zijn cacaobonen en leeft daardoor in armoede met kinderarbeid en moderne slavernij tot gevolg. 

(Not so) Fun Fact: de blokjes van de chocoladerepen zijn in ongelijke stukjes verdeeld wat symbool staat voor de ongelijk verdeelde chocoladewereld.

 "Samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade"

Zo luidt de missie van Tony’s Chocolonely. Tony’s kiest er bewust voor om te werken, daar waar de problemen het grootst zijn, namelijk in Ghana en Ivoorkust. Alle cacaobonen zijn volledig traceerbaar en worden direct ingekocht bij Tony’s partner coöperaties wat Tony’s Chocolonely uniek maakt in de chocoladewereld. Naast de Fairtrade-premie ontvangen de cacaoboeren ook een extra Tony’s premie zodat de cacaoboeren een leefbaar inkomen krijgen.  

 

Sorteer op:
Sorteer op: